Koningsdag in Nieuwendijk

Uiteraard begint Koningsdag in Nieuwendijk met de bekende Vrijmarkt! Wanneer jij ook graag van je spullen af wilt, reserveer dan een plaatsje op de Vrijmarkt. Je mag het terrein op vanaf 8:30u en de Vrijmarkt zelf is van 9u tot 15u op de parkeerplaats bij de huisartsenpraktijk en Tavenu. 

Natuurlijk is de Puzzelrit niet weg te denken op onze Koningsdag. De start is tussen 11.00 en 13.00 uur vanaf Dorpshuis Tavenu. Je mag zelf bepalen hoe laat je vertrekt. Daar haal je eerst de heerlijke lunchbox voor onderweg op en krijg je de laatste instructies. De tocht duurt ca. 4 uur en eindigt weer in Tavenu. De prijsuitreiking is rond 18.30 uur in de grote zaal. Daar is ook de mogelijkheid voor een hapje en een drankje.
Let op: Deze puzzelrit is alleen digitaal! Je hebt dus een telefoon mét internet nodig om de puzzelrit te kunnen rijden.
Je kan met meerdere auto’s tegelijk vertrekken. Maximaal 5 personen per auto.
De kosten voor deze puzzelrit is 15 euro per puzzelrit/auto en de lunchbox kost 7,50 euro per persoon.

Opgeven (en betalen) kan na de bekendmaking via deze link: https://www.entertainmentaltena.nl/koningsdag

Voor verschillende leeftijden zullen diverse opblaas attracties worden opgebouwd en zal onze dj zorgt weer voor gezellige muziek zorgen.

Ben jij er ook bij op Koningsdag?

  Koningsdag vindt ieder jaar plaats op 27 april.
Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd.

Over Koningsdag

Koningsdag is in het Koninkrijk der Nederlanden een nationale feestdag ter ere van het staatshoofd. In alle delen van het koninkrijk betekent dit voor de meeste werknemers dat ze een vrije dag hebben. Koningsdag wordt gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten, festivals en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.

Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessendag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Gedurende de regeerperiode van Wilhelmina werd Koninginnedag tot 1948 gevierd op 31 augustus, haar verjaardag.

Koninginnedag in 1960, met Koningin Juliana.

Toen Juliana de troon besteeg, werd het feest in 1949 verplaatst naar de geboortedag van de nieuwe koningin, 30 april. Koningin Beatrix koos er bij haar aantreden in 1980 voor om de feestdag niet te verplaatsen. Ze deed dit om haar moeder te eren. Een bijkomende praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag op 31 januari het weer, in tegenstelling tot eind april, niet geschikt was voor een grootschalig buitenevenement.

Tijdens de periode van Koningin Wilhelmina (1891) tot en met Koningin Beatrix (2013) werd de nationale feestdag Koninginnedag genoemd. In het jaar 2013 werd Koninginnedag voor het laatst op 30 april gevierd. Tegelijkertijd deed koningin Beatrix afstand van de troon. Sinds 2014 heet de nationale feestdag Koningsdag en wordt deze gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd.

Laatste nieuws