Koningsdag in Nieuwendijk

Uiteraard begint Koningsdag in Nieuwendijk met de bekende Vrijmarkt! Wanneer jij ook graag van je spullen af wilt, reserveer dan een plaatsje op de Vrijmarkt. Je mag het terrein op vanaf 8:30u en de Vrijmarkt zelf is van 9u tot 14u op de parkeerplaats bij de huisartsenpraktijk en Tavenu. 

Helaas zal er deze Koningsdag GEEN puzzelrit worden georganiseerd. Vanwege te weinig vrijwilligers en een te klein bestuur is het niet mogelijk om een uitdagende rit te organiseren. Wij vinden dit erg jammer en hopen dat we in 2025 wel een puzzelrit kunnen gaan organiseren.

Mocht u na het lezen van dit bericht zoiets hebben van ik wil wel als vrijwilliger of bestuurder toetreden dan ontvangen wij graag uw e-mail.

 

Er zullen weer diverse opblaas attracties worden opgebouwd en onze dj zorgt weer voor gezellige muziek.

 

Koningsdag avond organiseren wij samen met Xinix een feestavond en zal de Coverband Arie komen optreden. Zaal open om 21:00 uur. Hou de verdere promotie en agenda van Xinix en onze socials in de gaten voor meer informatie.
De entreekosten: 7,50 euro in de voorverkoop bij Xinix en 10 euro als je een kaartje bij de kassa koopt.

Ben jij er ook bij op Koningsdag?

  Koningsdag vindt ieder jaar plaats op 27 april.
Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd.

Over Koningsdag

Koningsdag is in het Koninkrijk der Nederlanden een nationale feestdag ter ere van het staatshoofd. In alle delen van het koninkrijk betekent dit voor de meeste werknemers dat ze een vrije dag hebben. Koningsdag wordt gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten, festivals en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.

Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessendag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Gedurende de regeerperiode van Wilhelmina werd Koninginnedag tot 1948 gevierd op 31 augustus, haar verjaardag.

Koninginnedag in 1960, met Koningin Juliana.

Toen Juliana de troon besteeg, werd het feest in 1949 verplaatst naar de geboortedag van de nieuwe koningin, 30 april. Koningin Beatrix koos er bij haar aantreden in 1980 voor om de feestdag niet te verplaatsen. Ze deed dit om haar moeder te eren. Een bijkomende praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag op 31 januari het weer, in tegenstelling tot eind april, niet geschikt was voor een grootschalig buitenevenement.

Tijdens de periode van Koningin Wilhelmina (1891) tot en met Koningin Beatrix (2013) werd de nationale feestdag Koninginnedag genoemd. In het jaar 2013 werd Koninginnedag voor het laatst op 30 april gevierd. Tegelijkertijd deed koningin Beatrix afstand van de troon. Sinds 2014 heet de nationale feestdag Koningsdag en wordt deze gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd.

Laatste nieuws