Koningsdag in Nieuwendijk

Uiteraard begint Koningsdag in Nieuwendijk met de bekende Vrijmarkt! Wanneer u ook graag van uw spullen af wilt, reserveer dan een plaatsje op de Vrijmarkt.

Na de Vrijmarkt begint de Dorpsbrunch, met verse broodjes, diverse soorten beleg, een gekookt eitje, en nog veel meer. De Nieuwendijkse Dorpsbrunch is een gezellige brunch voor jong en oud.

Natuurlijk is de Puzzelrit niet weg te denken op onze Koningsdag. Waar gaat dit jaar de rit naar toe? Hoeveel bordjes staan er onderweg en hoeveel kilometers is de rit – indien foutloos gereden – totaal? 

Ook de Kindermiddag is een geliefd moment op de jaarlijkse Koningsdag. Voor verschillende leeftijden zullen diverse opblaasattracties worden opgebouwd en onze dj zorgt er weer voor dat de voetjes van de vloer gaan tijdens de kinderdisco.

In de avond wordt de uitslag van de Puzzelrit bekend gemaakt. Vele discussies zullen deze avond voorbij komen. Daarna het tijd is voor een feestavond, in samenwerking met de gezamenlijk horeca. Dit feest zal tot de kleine uurtjes duren.

Ben jij er ook bij op Koningsdag?

  Koningsdag vindt ieder jaar plaats op 27 april.
Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd.

Over Koningsdag

Koningsdag is in het Koninkrijk der Nederlanden een nationale feestdag ter ere van het staatshoofd. In alle delen van het koninkrijk betekent dit voor de meeste werknemers dat ze een vrije dag hebben. Koningsdag wordt gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten, festivals en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land.

Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessendag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Gedurende de regeerperiode van Wilhelmina werd Koninginnedag tot 1948 gevierd op 31 augustus, haar verjaardag.

Koninginnedag in 1960, met Koningin Juliana.

Toen Juliana de troon besteeg, werd het feest in 1949 verplaatst naar de geboortedag van de nieuwe koningin, 30 april. Koningin Beatrix koos er bij haar aantreden in 1980 voor om de feestdag niet te verplaatsen. Ze deed dit om haar moeder te eren. Een bijkomende praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag op 31 januari het weer, in tegenstelling tot eind april, niet geschikt was voor een grootschalig buitenevenement.

Tijdens de periode van Koningin Wilhelmina (1891) tot en met Koningin Beatrix (2013) werd de nationale feestdag Koninginnedag genoemd. In het jaar 2013 werd Koninginnedag voor het laatst op 30 april gevierd. Tegelijkertijd deed koningin Beatrix afstand van de troon. Sinds 2014 heet de nationale feestdag Koningsdag en wordt deze gevierd op 27 april, de verjaardag van Koning Willem-Alexander. Als 27 april op een zondag valt, wordt Koningsdag de dag ervoor gevierd.

Laatste nieuws